#
Kérdés
1
MI A KÜLÖNBSÉG A VÍZZÁRÓ ÉS VÍZHATLAN SZIGETELÉS KÖZÖTT?

 A vízzáró szigetelés bizonyos mennyiségű vizet átenged, de csak annyit, amennyit a védett oldalon el is párologtat. A vízhatlan szigetelésen sem víz, sem pára nem juthat keresztül. Öntömörödő beton – saját súlyánál fogva, vibrátoros tömörítés nélkül képes jól betömörödni és kitölteni a számára rendelkezésre álló teret.

2
MENNYI AZ ADEKA TERMÉKEK ÉLETTARTAMA ?

30 °C-os víz esetén több mint 90 év, elmondható, hogy a betonszerkezet élettartamát meghaladja.

3
HASZNÁLHATÓ-E AZ ADEKA IVÓVIZES TARTÁLYOKNÁL ?

 Az Adeka rendelkezik az ivóvízellátás területére vonatkozó engedéllyel. A munkahézagnál a betonnal fedett tömítőszalag vízzel nem érintkezik, így itt nincs kockázat, a dilatációs szalag és csőtok tömítés pedig ivóvízzel legfeljebb 0,3%-os felületen érintkezhet.

4
MILYEN AZ ADEKA VEGYSZERÁLLÓSÁGA ?

 Az Adeka ellenáll különböző oldott vegyi anyagoknak (ld. pontos kimutatást az ellenállási listában), így kiválóan alkalmas szennyvízzel, termál vízzel telt műtárgyak tömítésére, ellenáll különböző szulfátos, kloridos igénybevételeknek, stb.

5
MIVEL KELL RÖGZÍTENI AZ ADEKA SZALAGOKAT ?

 Ragasztható saját duzzadó kittjével, vagy oldószeres, ill. vizes diszperziós ragasztóval (pl. Palmafix típusú), valamint a biztonság fokozására – hogy betonozáskor ne mozduljon el – 20-80 cm távolságban szöggel rögzíthető.

6
MEKKORA VÍZNYOMÁSNÁL ALKALMAZHATÓ AZ ADEKA ?

 Bármely típusú vízben 15 bar nyomásig.

7
MILYEN FELÜLETRE ALKALMAZHATÓ AZ ADEKA ?

 Az építőiparban előforduló bármely felületre alkalmazható, mint pl. beton (monolit, előregyártott elemek), fém, műanyag, égetett és mázas kerámiák.

8
MEKKORA A PROFILOK TÉRFOGATNÖVEKEDÉSE ?

 Típustól függően 100 és 200 térfogatszázalék között.

9
A VÍZRE DUZZADÓ TÖMÍTŐ PROFIL NEM VONJA EL A FRISS BETONBÓL A VIZET ?

 Nem, mivel az ADEKA tömítő szalagok duzzadása késleltetett, lassú folyamat, a technológiai vízre nem indul be a duzzadás.

10
MI AZ ADEKA TÖMÍTŐ ANYAGOK ALAPANYAGA ?

 Természetes kaucsukba ágyazott polimer, mely víz hatására növeli térfogatát, ezáltal kitölti a rendelkezésre álló teret, hozzáfeszül a szerkezethez és elzárja a víz útját.

11
MIRE ALKALMAZHATÓ AZ ADEKA TERMÉKCSALÁD ?

 Hézagok vízzáró tömítésére új szerkezeteknél és szerkezeti javításoknál (munkahézagok, csatlakozási hézagok, dilatációk, csőtokok, csőátvezetések, szerkezeti repedések vízzáró tömítése).

12
LEHET-E VIZES KÖRNYEZETBEN, NEDVES FELÜLETET JAVÍTANI ?

 A cement alapú javítóhabarcsoknál ez nem okoz problémát (ellentétben a műgyantás anyagokkal), hiszen kifejezetten szükséges, hogy mattnedves legyen a fogadófelület.

13
MIKOR KELL A BETONOZÁSNÁL ELKEZDENI AZ UTÓKEZELÉST ?

 A bedolgozást követően, amikor a kötés megkezdődik, melynek látható jele a felület bemattulása. Ez a bedolgozás után kb. 1 óra.

14
JAVASOLT-E KÜLTÉRBEN FRISS BETONSZERKEZETEKNÉL UTÓKEZELŐ SZER ALKALMAZÁSA ?

 A hidraulikus anyagokat kültérben mindig utókezelni kell, hogy ne párologjon el gyorsan a víz, zsugorrepedéseket okozva. Ez történhet utókezelő szer alkalmazásával (Keston AC, mely kétfunkciós termék – alapozó és utókezelő szer), vagy vízpermetes nedvesítéssel, takaró fólia használattal.

15
VASBETON SZERKEZETEKNÉL A FŐVASAK MILYEN MINIMÁLIS BETONTAKARÁSÁVAL KELL SZÁMOLNI ?

 A szigetelőhabarcsot is figyelembe véve az új előírások szerint min. 3 cm-es legyen a takarás a korábban alkalmazottt 2 cm-hez képest.

16
MIT JELENT A JAVÍTÓHABARCS NEVÉBEN A PCC ?

 Polimerrel módosított cement kötésű habarcs.

17
HOGYAN KELL MEGVÁLASZTANI A JAVÍTÓHABARCS SZEMCSEMÉRETÉT (FINOM-KÖZEPES, VAGY DURVA SZEMCSEMÉRETŰ HABARCSOT KELL-E HASZNÁLNI) ?

 Mindig a kiegészítendő vastagságtól függ a javítóhabarcs szemcsemérete. A javítóhabaracs maximális szemnagysága (Dmax) kisebb, mint a javítandó rétegvastagság harmada. Finom habarcs kb. 1 cm-ig Közepes habarcs kb. 2 cm-ig Durva habarcs ezen felül kb. 4 cm-ig

18
HOGYAN KELL KISZÁMÍTANI A JAVÍTÓHABARCS SZÜKSÉGLETET ?

 1 m2-re 1 mm vastagságban cca 2 kg, (1 cm vastagságban 20 kg) szárazhabarcsot kell számítani. A Keston termékeknél 25 kg szárazhabarcs van 1 zsákban, ebből vízzel durván 12-13 l frisshabarcsot lehet keverni.